Megszűnik a hűvös levegő utánpótlása, egy ciklon előoldali áramlásában több hullámban egyre enyhébb levegő áramlik fölénk. A következő napokban jelentősen gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön még szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Péntektől ugyanakkor már egy tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. Tovább enyhül az idő, de nedvesség is érkezik fölénk, így átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor. Labilis lesz a légkör, emiatt néhol heves zivatar is kialakulhat. Szombaton eleinte még többfelé lehet újabb eső, majd  fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. A délkeleti, keleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. A délutáni órákban néhol zivatar is előfordulhat. A keleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. A délutáni órákra 16-19 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek. Eleinte többfelé, majd a délutáni órákban már csak  elszórtan várható eső, zápor. A változó irányú  szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-19 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a változékony meleg idő. Zápor, zivatar bármelyik nap előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , havas, köd, enyhülés, front, szél, fagy, zivatar, lehűlés, zápor, csapadék, időjárás