Déli áramlással egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így további felmelegedésre számíthatunk, a következő napokban már átlagosnál is melegebb idő várható. Tovább gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig már kevéssel 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a napos, száraz idő, legfeljebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen.

Pénteken azonban már változékonyabbra fordul az idő. Egy közelgő hidegfront hatására labilissá válik a légkör, megnövekszik a felhőzet és néhol futó zápor is előfordulhat. Lehűlés azonban még nem várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: napos, száraz idő várható, megélénkülő délkeleti széllel. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: többnyire napos idő várható, helyenként azonban megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő. 

Péntek: gyakrabban  lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol futó zápor is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: szombattól fokozatos, jelentős lehűlés kezdődik, számottevő csapadék azonban nem valószínű. Az ünnepek alatt felhőátvonulásos, szeles, az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő várható. Hétfő hajnalban a szélcsendes, derült tájakon fagypont alá hűlhet a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, enyhülés, zivatar, havas, köd, front, lehűlés, , csapadék, szél, zápor, időjárás