A következő három nap időjárása Somogy megyében: A front előtt még 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a délutáni órákban azonban már megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása. 
Vasárnapra átvonul felettünk a hidegfronti csapadékzóna, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A hét utolsó napján már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, de szeles, hűvös idő várható, a nappali hőmérsékletek pedig 15 fok alatt alakulnak. 
Hétfő hajnalra nyugalomba jut a hidegfront, mérséklődik a szél, ennek hatására ismét fagypont közelébe hűl a levegő. Napközben azonban már délire fordul felettünk az áramlás, megkezdődik az enyhülés.

Szombat: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként pedig zivatar is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 14-17 fok között alakulnak, de a déli, kora délutáni óráktól a hidegfront mentén már mérséklődik a felmelegedés. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

Hétfő: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. Hajnalra -1,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. 


Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől további jelentős felmelegedés várható. Gyengül az éjszakai lehűlés, a nappali hőmérsékletek pedig már elérhetik a 20-21 fokot. Eleinte napos idő várható, majd az időszak végén péntektől már több lesz felettünk a felhő. Az ünnepek alatt újabb hidegfront érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, időjárás, kaposvár