A következő napokban egy tőlünk északra kialakuló ciklon hatása alá kerülünk. Szombat estig sok lesz felettünk a felhő, kevés napsütés az időszak elején pénteken fordulhat elő. Eleinte marad a déli áramlás, így folytatódik a meleg idő, a nappali hőmérsékletek még megközelíthetik a 20 fokot.

Szombatra megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja, ennek hatására megvastagszik a felhőzet és egyre nagyobb területen várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is előfordulhat. Napközben még nem valószínű jelentős lehűlés, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a felmelegedés.

Vasárnapra átvonul felettünk a front, felszakadozik a felhőzet, a szél azonban továbbra is erős lesz. A nappali hőmérsékletek már többnyire 15 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: általában felhős lesz az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Néhol gyenge zápor is kialakulhat. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar sem kizárt. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő, a hűvösebb idő a tartósan csapadékos helyeken lesz.

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: hétfő hajnalra nyugalomba jut a hidegfront, így ismét fagypont közelébe hűl a levegő. Keddtől jelentős felmelegedés veszi kezdetét, visszatér a kellemes tavaszi idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , havas, szél, zivatar, köd, enyhülés, zápor, lehűlés, fagy, front, csapadék, időjárás