Megszűnik a hideg levegő utánpótlása, dél, délnyugat felől enyhe légtömeg indul meg hazánk irányába. A következő napokban visszatér a tavaszi idő, de nem lesz zavartalan a napsütés és a szél is gyakran megerősödik. Hétfőn a fagyos hajnal után napközben már kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Kedd hajnalban még előfordulhat gyenge fagy, ezt követően azonban jelentősen megenyhülnek az éjszakák, napközben pedig a hét közepétől már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: változóan felhős, napos idő várható erős délnyugati széllel. Hajnalra -1,+2 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. 

Szerda: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék továbbra sem várható. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: péntekig tovább melegszik az idő, majd a mostani számítások szerint szombaton esők, záporok kíséretében egy újabb ciklon éri el hazánkat. Eleinte folytatódik a meleg idő, majd vasárnap a ciklon hátoldalán lehűlés kezdődik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, enyhülés, köd, front, szél, lehűlés, fagy, csapadék, , zápor, zivatar, időjárás