A kiadós csapadékot adó mediterrán ciklon elhagyja térségünket, mögötte már szárazabb levegő érkezik fölénk. A vasárnap délutáni órákban már csak néhol fordulhat elő zápor, vagy hózápor. Hideg, télies idő várható erős széllel, 5 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Az éjszakai órákban nyugalomba jut a hidegfront, mérséklődik a légmozgás, ezért erősen lehűl a levegő, többfelé -5 fok közelébe csökken a hőmérséklet.

Hétfő napközben azonban már délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatos, jelentős enyhülés kezdődik, kedden már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: eleinte még többfelé várható havas eső, hóesés, majd napközben csökken a csapadékhajlam, fokozatosan elvékonyodik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek -5,-1 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -1, +2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hét közepétől további enyhülés várható, visszatér az igazi tavaszi idő. A következő hétvége időjárása még bizonytalan, de könnyen lehet, hogy újabb csapadék és lehűlés érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, havas, front, jégeső, fagy, havazás, , zivatar, csapadék, szél, zápor, eső, tél, időjárás