Szombaton még a mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így az átmeneti szünet után ismét egyre többfelé várható eső, zápor. A ciklon hátoldali áramlásában már hidegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására az esti óráktól havas eső, a magasabb helyeken átmeneti hóesés is előfordulhat.

Vasárnap a nap első felében még előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, majd távolodik a ciklon, a délutáni órákban várhatóan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet.

Hétfő hajnalra nyugalomba jut a hideg levegő, mérséklődik a szél, ennek hatására erősen lehűl a levegő, helyenként -5 fok körüli minimum hőmérséklet is előfordulhat. Napközben viszont már délire fordul felettünk az áramlás amellyel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, havas esővel,záporral. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: a reggeli, délelőtti órákban még előfordulhat kisebb havas eső, havazás, majd a későbbiekben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 


Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől jelentős felmelegedés várható, de ezzel együtt ismét változékonyabbra fordul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár