Péntektől már a ciklon hátoldali áramlásába kerülünk, ennek hatására északnyugatira fordul felettünk a légmozgás amellyel sarkvidéki eredetű hideg léghullámok érkeznek fölénk. További lehűlés várható, szombaton már napközben sem lesz melegebb 5-7 foknál. Továbbra is nedves levegő érkezik fölénk, így többfelé valószínű újabb eső, zápor, a csapadékhullásban azonban már hosszabb szünetek is lesznek.

Vasárnap már távolodik térségünkből a ciklon, egyre kevesebb helyen várható csapadék és helyenként a felhőzet is elvékonyodhat. Enyhülés egyelőre nem várható, a nappali hőmérsékletek jóval az átlagos alatt alakulnak. Az erős, időnként viharos északnyugati szélben kifejezetten alacsony lesz a hőérzetünk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: borult idő várható, többfelé esővel, záporral, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: marad a borongós idő, többfelé valószínű eső, zápor. Néhol havas eső is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Vasárnap: a reggeli órákban még előfordulhat eső, havas eső, néhol havazás, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét első napjaiban a kevesebb felhő miatt ismét erősödik az éjszakai lehűlés, egyre többfelé várható fagy. A nappali felmelegedés viszont napról napra erősödik, a hét közepén már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható. Újabb változás, csapadék majd csütörtöktől, péntektől érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, enyhülés, havas, fagy, szél, lehűlés, köd, zivatar, csapadék, , zápor, időjárás