Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Csütörtökön tartós, kiterjedt esőre számíthatunk, a péntek reggeli órákig kiadós csapadék hullhat. Pénteken eleinte fokozatosan  csökken a csapadékhajlam, de marad a borongós idő, majd a nap második felében újabb esőzóna érkezhet.

Szombattól a ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik fölénk, így erős lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. Újabb csapadékhullám  éri el térségünket, így ismét elered az eső, sőt a hidegebb levegő hatására néhol havas eső, a magasabb helyeken átmeneti hóesés sem kizárt. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható sokfelé esővel, záporral. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: összességében többfelé valószínű újabb eső, zápor, napközben azonban hosszabb szünetek is lehetnek a csapadékhullásban. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. 

Szombat: folytatódik a borult idő, az átmeneti szünet után ismét többfelé várható kisebb eső, zápor. Néhol havas eső is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: vasárnap már távozik a ciklon, csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet. A jövő hét elején erősödik az éjszakai lehűlés, visszatérnek a fagyok, napközben azonban már 10 fok fölé, a hét közepén 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Jelentős, tartós csapadék nem várható, de délutánonként előfordulhatnak futó záporok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, enyhülés, havas, fagy, köd, lehűlés, szél, , zivatar, csapadék, front, időjárás