Jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban, szerdától véget ér a tartós szép idő. A változást egy tőlünk délre kialakult mediterrán ciklon okozza. A légörvény áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk.

Péntekig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, így összességében jelentős eső valószínű. A legtöbb, 20 mm-t meghaladó csapadék csütörtökön hullhat. Közben fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, az időszak végén már napközben sem lesz melegebb 10-12 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: borult idő várható sokfelé esővel,záporral. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

Péntek: marad a borult idő, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén további lehűlés várható, lesznek helyek ahol napközben is 5 fok alatt marad a hőmérséklet. Újabb csapadék főleg szombaton valószínű, ekkor az eső mellett akár havas eső, a magasabb dombokon átmeneti hóesés sem kizárt. A jövő hét elején csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet, éppen ezért ismét erősödik az éjszakai lehűlés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, front, enyhülés, zivatar, fagy, köd, szél, lehűlés, időjárás, , zápor, csapadék