A hét első napjaiban még folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a nappali hőmérsékletek a májust idézik. Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így sok lesz a napsütés, majd keddtől már kissé labilissá válik felettünk a légkör, több lesz a gomolyfelhő. 

Szerdától azonban jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban, véget ér a tartós szép idő. Tőlünk délre ugyanis egy mediterrán ciklon alakul ki, amelynek áramlási rendszerében egyre nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Napközben már fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre nagyobb területen ered el az eső. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: nagyrészt napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: a napsütés mellett már erősen felhős időszakok is lesznek, de csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. 

Szerda: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: csütörtökön további esőzés várható, a nappali hőmérsékletek pedig már 15 fok alatt alakulnak. A péntek időjárása még bizonytalan, de valószínű, hogy átmenetileg néhány órára csökken a csapadékhajlam. A hétvégén azonban újabb ciklon érkezhet, ismét egyre többfelé valószínű eső, zápor. Hideg léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására néhol átmeneti havas eső, hóesés sem kizárt. A nappali hőmérsékletek már az 5 fokot sem érik el. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, fagy, havas, zivatar, köd, szél, , lehűlés, front, zápor, csapadék, időjárás