Időjárásunkat anticiklonális hatások alakítják, a felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására derült, száraz idő várható. Az anticiklon peremén igen enyhe léghullámok áramlanak fölénk, a hőmérsékletek több fokkal az átlagos felett alakulnak. Az éjszakák az erős kisugárzás miatt még mindig csípősek lesznek, de 2 méteres magasságban már lassan megszűnik a fagy. A nappali hőmérsékletek pedig általában 17-20 fok között alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 17-20 fok között alakulnak. A késő esti órákra 7-10 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: marad a derült, száraz idő. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nem várható lényeges változás időjárásunkban, igaz időnként már megnövekedhet a felhőzet. A hét második felében azonban egy közelünkben kialakuló mediterrán ciklon hatására már egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Csütörtök estétől, péntektől esők, záporok is előfordulhatnak, a várható csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban még nagyon bizonytalan. A következő hétvégén a ciklon hátoldali áramlásában már jóval hűvösebb levegő érkezhet fölénk. A lehűlés mértéke azonban erősen függ a mediterrán ciklon elhelyezkedésétől. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás