Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A következő napokban túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Az anticiklon peremén északkeleti áramlással hideg levegő áramlik fölénk, ennek hatására kissé tovább csökken a hőmérséklet. A fagyos éjszaka után napközben sem lesz melegebb 8-10 foknál. 
Hétfőn azonban már kissé erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, néhol azonban még átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. 

Hétfő: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali hőmérsékletek -6,-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől további jelentős enyhülés várható, a nappali hőmérsékletek már az átlagos felett, helyenként 20 fok közelében alakulnak. Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a napos, száraz idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, kaposvár, időjárás