Még napokig marad az északi, északkeleti áramlás, így folytatódik az ilyenkor szokásosnál hidegebb idő. Kezdetben még időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és helyenként futó hózápor, vagy zápor is előfordulhat, számottevő csapadék azonban nem várható.

Csütörtöktől kezdve azonban egyre szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására már a napsütésé lesz a főszerep. Fokozatosan erősödik az éjszakai lehűlés, péntek hajnalban már -5 fok alatti minimum hőmérsékletek várhatók. A nappali felmelegedés is gyengül, a sok napsütés ellenére sem lesz melegebb 3-5 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, hózápor. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte még előfordulnak erősen felhős tájak, majd napközben fokozatosan csökken a felhőzet. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -7,-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől fokozatos enyhülés várható, napközben már 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Mérséklődik az éjszakai lehűlés, de a fagy még nem szűnik meg. A hét közepéig végig napos, száraz idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, szél, zápor, zivatar, havas, , fagy, köd, lehűlés, front, csapadék, időjárás