A hétvégén a hideg mellé kissé nedvesebb léghullámok érkeznek, így változékony, téli idő várható. Gyakrabban lesz erősen felhős az ég és szórványosan hószállingózás, hózápor, sőt akár tartósabb gyenge havazás is előfordulhat. Helyenként néhány cm vastag hótakaró is kialakulhat ami valószínűleg nem lesz hosszú életű.

A hőmérsékletek az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak. Éjszakánként -5 fok közelébe hűl a levegő, de a derültebb, szélvédett, hóval borított tájakon -10 fok sem kizárt, napközben pedig kevéssel 0 fok feletti maximumok várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, a nap második felében azonban már előfordulhatnak napos időszakok. Többfelé várható kisebb havazás, hózápor. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, rövid napos időszakok azonban bárhol lehetnek. Elszórtan várható hószállingózás, futó hózápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak.

null

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó hózápor. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -8,-6 fok közé hűl a levegő, de kisebb körzetekben ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 0 fokig emelkedik a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, így több lesz a felhő és szórványosan kisebb csapadék is előfordulhat. A hét közepétől kisebb enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, időjárás, somogy megye