Szerdán átmenetileg anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz nyugodt, frontmentes idő várható. Mérséklődik és délnyugatira fordul felettünk a légmozgás.

A nyugodt idő azonban rövid életű lesz, csütörtökön ugyanis egy újabb, a hétfőinél erősebb hidegfront éri el hazánkat. Többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél, jelentős csapadék azonban továbbra sem várható.

Péntekre megérkezik fölénk a hidegebb levegő, a nappali hőmérsékletek ekkor már csak 1-3 fok között alakulnak. Napközben ismét a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb néhol fordulhat elő rövid futó hózápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire napos,száraz idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Szórványosan zápor, havas eső zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

null

Péntek: a változóan gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó hózápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek -5,-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején már téli idő várható, a nappali hőmérsékletek is 0 fok körül alakulnak. Vasárnaptól nedvesebb levegő szivárog fölénk, így ismét megnövekszik a felhőzet és helyenként hószállingózás, hózápor is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár