Átmenetileg anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, csendes, frontmentes időre számíthatunk. A magasban már kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt fokozódik a ködhajlam. Általában borongós, néhol tartósan ködös idő várható, csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet.

Szerdától aztán egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. Délnyugatira fordul felettünk a légmozgás amellyel egyre enyhébb, ugyanakkor nedvesebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, de sok lesz felettünk a felhő és időnként eső, zápor is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Helyenként tartósan ködös időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: továbbra is a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől további jelentős felmelegedés várható, helyenként már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Szeles, de száraz idő várható több-kevesebb napsütéssel. Bizonytalan mértékű lehűlés majd a jövő hét elején érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár