A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, marad az átlagos téli idő. Kedden átmenetileg anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, nyugodt, csendes idő várható. A magasban már enyhébb levegő érkezik fölénk, ennek hatására fokozódik a ködhajlam. Általában borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak kevés helyen láthatjuk meg a napot.

Szerdán ugyanakkor már egy melegfront éri el hazánkat, így megvastagszik a felhőzet és helyenként kisebb eső is előfordulhat. Erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már kevéssel 5 fok felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, néhol azonban rövid időre elvékonyodhat a felhőzet. Eleinte még előfordulhat havazás, vagy ónos eső, majd a délutáni órákban megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: általában borult, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol bújhat elő rövid időre a nap. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már többfelé valószínű eső. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében további jelentős enyhülés várható, helyenként már 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön többfelé várható eső, zápor, majd a későbbiekben csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütés is lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár