A következő néhány napban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz csendes, csapadékmentes idő várható. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd csütörtöktől már több lesz felettünk a felhő, illetve lesznek helyek ahol tartósabban megmaradhat a köd.

A hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak.

Péntektől aztán egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk. Délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre enyhébb levegő érkezik. Gyors enyhülés várható, de helyenként már eső, zápor is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak.

null

Péntek: sok lesz a felhő, de helyenként kevés napsütés is lehet. Néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: karácsonykor, illetve a jövő hét elején is folytatódik az enyhe idő, sőt a déli tájakon tovább emelkedik a hőmérséklet. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, időnként esők is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás