Hétfőn még nem várható jelentősebb lehűlés, a nappali hőmérsékletek 5 fok közelében alakulnak. Az erős szél miatt azonban ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Keddre megérkezik fölénk a hidegebb levegő, néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Alacsony nedvességtartalmú levegő alakítja időjárásunkat, így csapadék nem várható, sőt a legtöbb helyen több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletek már az átlagosnak megfelelően alakulnak. Éjszakánként -5 fok közelébe hűl a levegő és napközben sem lesz melegebb 1-2 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: eleinte még lehetnek erősen felhős tájak, majd mindenhol csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

null

Szerda: többnyire felhős idő várható, kevés napsütés azonban bárhol előfordulhat. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében újabb enyhülés várható, a déli tájakon már 10 fok köré melegedhet a levegő. Az ünnepek alatt többnyire a felhőké lesz a főszerep és időnként eső, zápor is előfordulhat. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak. Idén tehát nagy valószínűséggel nem lesz fehér a karácsony.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár