Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, folytatódik az eseménytelen idő. Az éjszakai órákban képződött köd helyenként tartósabban is megmaradhat, máshol pedig a ködből kialakult rétegfelhőzet takarja a napot.

Csütörtökön már egy gyenge melegfront érint bennünket, így kissé változékonyabbra fordul az idő. Jelentős csapadék azonban nem várható, a nappali hőmérsékletek pedig továbbra is 5 fok körül alakulnak.

Pénteken már egy hidegfront okoz szeles időt, de a hőmérsékletek még az előző naphoz képest is magasabban alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: általában sok lesz felettünk a felhő, csak néhol süthet ki a nap. Helyenként tartósan ködös időszakok is lehetnek szitálással. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan gyenge eső, futó zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Néhol előfordulhat rövid futó zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén már kissé csökken a hőmérséklet, majd a jövő hét közepétől jelentősebb lehűlés érkezhet. Számottevő csapadék azonban továbbra sem várható, legfeljebb futó hózápor fordulhat elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár