Tőlünk délre egy újabb mediterrán ciklon alakult ki, ám ennek csapadékzónája most nem szól bele Somogy időjárásába. A légörvény hátoldalán azonban erős áramlás alakul ki felettünk, így többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Hétfőn már eltávolodik a ciklon, fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Ezt követően lassan megnyugszik időjárásunk, néhány nap frontmentes idő következik. Jelentős lehűlés továbbra sem várható, sőt a gyengén felhős tájakon 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Elvétve előfordulhat gyenge záporos csapadék. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: általában sok lesz a felhő, helyenként azonban rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél eleinte erős, majd a későbbiekben már csak élénk lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok közelében alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: erősen felhős és rövid napos időszakok váltakoznak, néhol pedig tartósan megmaradhat a köd. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 2-4 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hét további napjaiban is folytatódik a viszonylag nyugodt idő. Kisebb enyhülés várható, a hét második felében már 5 fok feletti nappali hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár