Dél felől egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ám ennek csapadékzónája nem lesz jelentős hatással Somogy megye időjárására. 
Sok lesz felettünk a felhő, de legfeljebb jelentéktelen hószállingózás, vagy havas eső fordulhat elő.

Vasárnap a ciklon hátoldalán megerősödik, többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél ami jelentősen rontja majd a hőérzetünket. Egyes helyeken akár 80-90 km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak. 

A hőmérsékletekben azonban nem lesz lényeges változás. Az éjszakák gyengén fagyosak lesznek, napközben pedig többnyire 5 fok alatti maximumok várhatók. Hétfőn már egy újabb felhő és csapadékzóna halad át felettünk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Helyenként előfordulhat hószállingózás, vagy kisebb havas eső. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő. 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, legfeljebb elvétve fordulhat elő gyenge záporos csapadék. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1- 3 fok között alakulnak. 

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég, néhol azonban kevés napsütés is lehet. Szórványosan várható kisebb eső.  Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét további részében már nyugodtabb idő várható, a ciklonok és azok frontjai elkerülik térségünket. Időközben fokozódik a ködhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás