Jelentős hőmérséklet változást azonban nem okoz a front, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Holnaptól már nyugalomba jut felettünk a légkör, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. A frontok már elkerülik térségünket, így csendes, késő őszi idő várható fokozódó ködhajlammal. Az éjszaka képződött köd helyenként napközben is megmaradhat, a legtöbb helyen azonban több-kevesebb napsütésre is számthatunk. A hajnalok ismét hidegebbek lesznek, visszatérnek a gyenge fagyok, napközben pedig 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A tartósan ködös, ködfelhős tájakon azonban természetesen gyengébb lesz a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, néhol még a felhőzet is felszakadozhat. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10 fok körül alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra általában 1-3 fok közé hűl a levegő, de a derült szélvédett helyeken -1,-2 fok is lehet. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, helyenként azonban tartósan ködös, rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. Hajnalra -1,+1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 11-13 fok között alakulnak, de a tartósan borult tájakon 10 foknál hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében végig anticiklon alakítja időjárásunkat, csendes késő őszi idő várható, nagyjából átlagos nappali hőmérsékletekkel. A gyengén felhős, napos tájakon kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a tartósan ködös, ködfelhős helyeken azonban nem lesz melegebb 5-7 foknál.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár