A következő napok időjárását egy anticiklon alakítja, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Az éjszakai ködfoltok feloszlása után többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a ködből kialakult rétegfelhőzet. Déli áramlással melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepén már az átlagosnál több fokkal melegebb idő várható. Az éjszakai lehűlés is fokozatosan gyengül, megszűnnek a fagyok. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehet tartósan felhős az ég. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 15-17 fok között alakulnak. Késő estére 7-10 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, de néhol gyenge fagy is lehet. Az éjszakai órákban ködfoltok képződhetnek. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon ennél kissé hűvösebb lesz. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg tartósabban a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön tetőzik a meleg, majd pénteken egy hullámzó hidegfront hatására már visszaesik a hőmérséklet és átmenetileg többfelé várható eső, zápor.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, száraz, felmelegedés, időjárás