A hétvége időjárása most a szokásosnál bizonytalanabb. Tőlünk délre ugyanis egy mediterrán ciklon alakul ki, melynek vonulási útvonala még kiszámíthatatlan. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a ciklon csapadékzónája Somogy megyét is érintheti, így főleg a déli tájakon alakulhat ki eső, zápor. A csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de néhol akár jelentősebb eső sem kizárt.

A nappali hőmérsékletek a tartósan borult, esős helyken még a 20 fokot sem érik el.

Vasárnap már nagy valószínűséggel távolodik a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de elszórtan még továbbra is előfordulhatnak záporok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a reggeli órákban még előfordulhat eső, zápor. majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan fordulhat elő zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid időre süthet ki a nap. Szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 18-21 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a csapadékos tájakon mérhetjük.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett napos időszakok is előfordulhatnak. Elszórtan zápor is kialakulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a változékony idő, majd a hét közepétől már szárazabb, kissé melegebb léghullámok érkezhetnek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás