Északnyugat felől egy hidegfront érte el térségünket amely mögött már néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. Somogy megye nagy részén megszűnik a nagy hőség, a délutáni hőmérsékletek már csak 30 fok körül alakulnak. A front nem hoz magával kiterjedt csapadékot, de szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső és szélvihar sem kizárt. A nagy szél többfelé okozhat porvihart. Szombaton tovább frissül a levegő, kellemes nyári időre számíthatunk, majd vasárnaptól már ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 30 fok körül alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: napos és gyengén gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. Hajnalra 16-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején ismét visszatér a hőség, a jelenlegi számítások szerint azonban szerdán, vagy csütörtökön már érkezhet is az újabb hidegfront.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár