Újabb átalakulás előtt áll időjárásunk, a napok óta tartó hideg időszaknak egy melegfront vet véget. Egy nyugati ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Napról napra gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig eleinte 5 fok közelébe, majd csütörtökön már 10 fokig melegszik a levegő.

Az enyhe levegővel időnként nedvesség is érkezik, így erősen felhős, vagy borult időszakok is lesznek és főleg szerdán szórványosan kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. Az enyhülési folyamat elején kedden hószállingózás is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Néhol kisebb hószállingózás is kialakulhat. A délkeletire forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik az enyhe idő, újabb lehűlés előjelei nem látszanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár