Eleinte a ciklon előoldali, enyhe áramlásába tartozunk, így folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Szombaton napközben még előfordulhat kevés napsütés, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és az esti, késő esti órákban már eső, zápor is előfordulhat.

Éjszakától viszont már egy mediterrán ciklon hátoldali, hidegebb áramlásába kerülünk, így lehűlés kezdődik, vasárnap napközben már csak kevéssel emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet. Nedves léghullámok érkeznek fölénk, ezért sok lesz felettünk a felhő és összességében többfelé valószínű havazás, havas eső. Hétfő reggelig néhány cm vastag, összefüggő hóréteg is kialakulhat.

Hétfőn eleinte még előfordulhat havazás, majd napközben már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte előfordulhatnak gyengén felhős tájak, vagy időszakok, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire borult idő várható, az északi tájakon azonban elvékonyodhat a felhőzet. Többfelé lehet havas eső, havazás. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

null

Hétfő: eleinte még előfordulhat kisebb havazás, majd a délutáni órákban már változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -3, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+3 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, csütörtöktől, péntektől már kora tavaszias idő várható. Jelentős csapadék ekkor már nem valószínű, legfeljebb futó záporok fordulhatnak elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár