A következőkben egy ciklon előoldali, enyhe áramlásába kerülünk. Délire fordul felettünk a légmozgás amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Szép idő azonban nem várható, ugyanis többnyire nedves levegő alakítja időjárásunkat. Általában sok lesz felettünk a felhő és időnként eső, zápor is előfordulhat.

Vasárnapra ugyanakkor már a ciklon hátoldali, hidegebb áramlásába kerülünk, így ismét visszaesik a hőmérséklet. Jelentős bizonytalanság mellett az esőket ismét havas eső, havazás válthatja fel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Szórványosan valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: eleinte előfordulhatnak gyengén felhős tájak, illetve időszakok, majd fokozatosan megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól eső, helyenként havas eső is előfordulhat. Az eleinte délnyugati, majd a későbbiekben már északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak, késő estétől azonban jelentős lehűlés kezdődik.

null

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható többfelé csapadékkal. A kezdeti esőket egyre inkább havas eső, majd havazás váltja fel. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a télies idő, majd ezt követően ismét délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. A hét második felében már tavaszias idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár