Szenteste napján egy közelgő hidegfront előterében igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így a szerdai nap után további felmelegedés várható, helyenként már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Napközben azonban már egy kiterjedtebb csapadékzóna éri el térségünket, a délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható jelentős mennyiségű eső, zápor.

Péntekre megérkezik fölénk a hidegfront, ennek hatására már fokozatosan csökken a csapadékhajlam, jelentősebb felhőzetcsökkenés, napsütés azonban csak szombaton várható. A front mögött óceáni eredetű hideg levegő érkezik, így erősebb lehűlés csak a magasban várható, a talaj közeli légrétegekben általában 2-5 fok közötti nappali hőmérsékletek várhatók. Az éjszakák azonban az eddigeknél hidegebbek lesznek, hosszú idő után viszatérnek a gyenge fagyok.

null

1. Ábra: szerdán és csütörtökön egy ciklon előoldali áramlásában igen enyhe levegő érkezik fölénk.

null

2. Ábra: pénteken megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja is, amely mögött főleg szombatra hidegebb levegő árasztja el térségünket. (1500 m magasságban várható hőmérsékletek december 26-án)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: karácsony, előrejelzés, időjárás