A front mögött kedden már szárazabb, stabilabb és néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk, így ismét csökken a zivatarhajlam, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Átmenetileg megszűnik a kánikula, a nappali hőmérsékletek már többnyire 30 fok alatt alakulnak. 
Szerdán aztán délire fordul felettünk az áramlás amellyel ismét melegebb levegő áramlik fölénk. Továbbra is a napsütés lesz túlsúlyban és helyenként már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: a napos időszakok között már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Az erősebb zivatargócokban felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. A késő esti órákra 25-27 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön tovább fokozódik a kánikula, de már egy újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, így ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. Ezt követően északnyugati áramlás alakulhat ki felettünk, amellyel már néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. A következő hétvégére most mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, vihar, eső, csapadék, időjárás