A hosszútávú anomália modellek szerint az idei május szélsőségektől mentes, összességében átlagos hőmérsékletű, az átlagosnál kissé szárazabb időt hozhat. Május első fele kissé hűvösebb, míg a második fele a szokásostól melegebb lehet. A hűvösebb periódusban, a hidegfrontok nyugalomba jutásakor akár gyenge talaj menti fagyok is előfordulhatnak. A hónap első dekádjában növekszik a zápor, zivatarhajlam, így helyenként már mérséklődhet az aszály. 

Európa északi tájai felett még meglehetősen hideg légtömeg helyezkedik el, helyenként napközben is 5 fok alatt marad a hőmérséklet. Afrika északi részén, illetve Európa déli tájain ugyanakkor megkezdődött a meleg levegő felhalmozódása, ezeken a tájakon már beköszöntött az igazi nyár. 
A Kárpát-medence és térsége a következő időszakban a két légtömeg határán helyezkedhet el. 

A hideg és melegfrontok gyakran váltogathatják egymást, de erősebb lehűlés a jelenlegi számítások szerint nem valószínű. A hidegfrontok átvonulásakor  néhány fokkal az átlagos alá hűlhet a levegő, ugyanakkor a ciklon előoldali erősebb déli áramlások alkalmával főleg a hónap második felében már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 
Az ütköző zóna miatt tehát egyelőre folytatódhat a változékony idő. A

Földközi-tenger felől érkező meleg, páradús léghullámok hatására időnként záporosra, zivatarosra fordul az idő, illetve az északnyugat felől érkező gyenge hidegfrontok is hozhatnak magukkal kisebb csapadékot. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében  átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra.

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra. 

3.jpg

3. Ábra: egyre erősebb hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. A Kárpát-medence és környéke az afrikai eredetű meleg, illetve északi hűvös légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik el. Erre az időjárási helyzetre a változékony, hideg-meleg frontokkal tarkított záporos, zivataros idő a jellemző. 

4.jpg

4. Ábra: a hónap második felére gyengülhet, felszámolódhat az északi hideg légtömeg, a messze délen felhalmozódó meleg levegő pedig már északabbi szélességek felé terjeszkedhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átlagos, május, hosszútávú, hőmérséklet, csapadék, front, időjárás