A következő napokban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Péntek estig csendes, kora télies idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A hajnali -5 fok körüli hideg után a kora délutáni órákra néhány fokkal fagypont fölé enyhül a levegő.

A medencében megülepedett hideg fölé azonban már néhány fokkal enyhébb levegő szivárog a magasban, így várhatóan fokozódik a ködhajlam. Lesznek helyek ahol az éjszakai órákban képződött köd napközben is megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik ami erősen szűri majd a napsütést. Ezeken a tájakon napközben is fagypont alatt alakul a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan fátyolfelhős, napos tájak mellett tartósan ködös, rétegfelhős területek is lehetnek. A délkeletire forduló szél gyenge lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon egész napos gyenge fagy várható. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, helyenként azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél továbbra is gyenge marad. A hajnali órákra -6,-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali maximum hőmérsékletek általában 1-3 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon egész napos gyenge fagy várható.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol tartósan ködös, borult időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő, de a borongós tájakon ennél kissé hidegebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején tovább enyhül az idő, de több lesz felettünk a felhő és időnként már eső, zápor is előfordulhat. Újabb, komolyabb lehűlés előjelei egyelőre nem látszanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár