Az elvonuló ciklon mögött ma már északnyugatira fordul felettünk az áramlás, lehűlés azonban egyelőre nem várható, a délutáni hőmérsékletek még többnyire 10 fok felett alakulnak.

A hétvégén azonban jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Az Észak-Európa felett felhalmozódott sarkvidéki eredetű hideg levegő fokozatosan délebbi szélességek felé terjeszkedik, így nálunk is jelentős lehűlés kezdődik. A hideg levegő első hulláma még viszonylag száraz lesz, így a hétvége nagy része csapadék nélkül telik, sőt több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A nappali hőmérsékletek azonban már csak 5 fok körül alakulnak és vasárnap hajnalban kiterjedtebb fagyok várhatók.

A vasárnap esti óráktól dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így ekkor már erősen megnövekszik a felhőzet és eső, zápor is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, jelentéktelen futó záporok azonban még ezek után is előfordulhatnak. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változóan gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: eleinte még folytatódik a gyengén felhős, napos idő, majd a késő délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és helyenként már kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: hétfőn egy mediterrán ciklon éri el térségünket, így ismét csapadékosra fordul az idő. Főként eső várható, de kedd virradóra helyenként havas eső, a magasabb helyeken átmeneti hó sem kizárt. A jövő hét közepéig kissé tovább csökken a hőmérséklet, majd a hét második felében újabb enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár