Egy ciklon áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú, enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a csapadékos, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő. Napközben a sok felhő és eső ellenére is 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Holnap már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Északnyugatira fordul felettünk a légmozgás, de lehűlés még nem várható, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A hétvégén azonban jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. Szombaton egy hidegfront éri el hazánkat amely mögött több hullámban sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. Jelentős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak.

A hideg levegő első hulláma még viszonylag száraz lesz, így a hétvége első felében nem várható számottevő csapadék.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak.

null

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, esetleg havas eső zápor. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap kissé tovább hűl a levegő, majd hétfőn egy mediterrán ciklon éri el térségünket. A hideg és enyhe légtömeg éppen felettünk keveredik egymással, így sok csapadékra van kilátás. Eleinte eső várható, majd egy újabb lehűlés hatására hétfő estétől már megjelenhet a havas eső, hó is. Keddtől csökken a csapadékhajlam, de marad a téliesen hideg idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár