A szárazabb időt okozó anticiklon gyengül felettünk, így ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. Egy ciklon áramlási rendszerében ma már nedvesebb levegő érkezik fölénk, így erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. Megenyhül az idő, a délutáni hőmérsékletek már többnyire 10 fok felett alakulnak. 

Holnap több hullámban érkezik majd a csapadék, de napközben szárazabb időszakok is előfordulhatnak. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már megközelíthetik a 15 fokot. Pénteken ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Lehűlés egyelőre nem várható, folytatódik az átlagosnál enyhébb idő.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a késő délutáni, esti órákban már eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire borult idő várható, néhol azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, már csak néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén jelentős lehűlés kezdődik, megjelennek az éjszakai fagyok és napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál. A jövő hét elején egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, ám az ebből várható csapadék mennyisége, területi eloszlása, valamint halmazállapota továbbra is bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, eső, lehűlés, időjárás