Ma még elkerülnek bennünket a frontok, így folytatódik az eseménytelen késő őszi idő. Többnyire a felhőké lesz a főszerep, sőt helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak, csapadék azonban nem várható.

Holnaptól egy ciklon áramlási rendszerében enyhébb, de növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így kissé erősödik a nappali felmelegedés, de ezzel együtt ismét csapadékosra fordul időjárásunk.

Napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat.

Csütörtökön is folytatódik a változékony idő. Több hullámban érkezik majd a csapadék, de napközben átmeneti szárazabb időszakok is lehetnek. A nappali hőmérsékletek már 15 fok közelében alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire felhős idő várható, rövid időre azonban kisüthet a nap. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, a nap első felében azonban még lehetnek felszakadozások. A délutáni, esti órákban szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még folytatódik az enyhe idő, majd a hétvégétől kezdve egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, a jövő hét elején már télies időre számíthatunk. Vasárnap este egy mediterrán ciklon éri el térségünket, ám az ebből várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota még bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, időjárás, somogy megye