Hétfőig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a csapadékot okozó frontok elkerülik térségünket. Eleinte még száraz levegő érkezik fölénk, így sok lesz a napsütés, legfeljebb kisebb körzetekben növekedhet meg erősebben a fátyolfelhőzet.

Holnapra jelentősen gyengül az áramlás felettünk, ennek hatására pedig fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban már többfelé képződhet köd, ami helyenként akár napközben is megmaradhat. Lesznek helyek ahol a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződhet, máshol pedig több-kevesebb napsütés is előfordulhat.

A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, napközben továbbra is 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, ennél hűvösebb a tartósan ködös, vagy ködfelhős tájakon lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg tartósabban a felhőzet. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Helyenként tartósan ködös, vagy borult időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük.

null

Kedd: többnyire felhős idő várható, néhol azonban rövid időre kisüthet a nap. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől ismét nedvesebb, ám néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. Péntekig összességében egyre többfelé várható eső, zápor, közben azonban ismét erősödik a nappali felmelegedés. Szombaton átmeneti csapadékszünet valószínű, majd vasárnaptól ismét egyre többfelé valószínű eső, zápor. December elején lehűlés kezdődik, ám ennek erőssége és tartóssága még meglehetősen bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás