A következő napokban döntően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően megnyugszik az idő, a frontok egy jó darabig elkerülik térségünket. Az éjszaka képződött ködfoltok feloszlása után többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb kisebb körzetekben maradhat tartósan rétegfelhős az ég. Délnyugati áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így napról napra tovább emelkedik a hőmérséklet, a hétvégén már az átlagos fölé melegszik a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 10-13 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat:  gyengén felhős, többnyire napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a rétegfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 20-22 fok között alakulnak, a felhős tájakon azonban ennél kissé hűvösebb lesz. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 21-23 fok között alakulnak, de a felhősebb tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lesz. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig kitarthat a kellemes kora őszi idő. Szerdán ugyan egy gyenge hidegfront érinti térségünket, de számottevő csapadék, vagy jelentős hőmérsékletváltozás nem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vénasszonyok nyara, enyhe, felmelegedés, időjárás