Északkeleti áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A meleg levegő mellé azonban nedvesség is társul, ennek hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam.

Főleg a délutáni, esti órákban alakulhatnak ki záporok, zivatarok amelyek közül egyik-másik akár heves is lehet. Az erősebb zivatargócokban felhőszakadás, jégeső is lehet és átmenetileg néhány órára visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején fokozódik a fülledtség, marad a zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap (1).jpg

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett erősebben megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, heves zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövidebb időszakokra azonban kisüthet a nap. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten igazi nyári idő várható, az időszak végén már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Záporok, heves zivatarok azonban minden egyes nap előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, zápor, nyár, meleg, időjárás