Egy ciklon előoldali áramlásában továbbra is meleg, ma még viszonylag száraz levegő érkezik fölénk. A napsütés mellett helyenként már erősebben megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de csapadék az esti órákig még nem valószínű. 

Holnaptól azonban a ciklon már egyre nedvesebb levegőt szállít fölénk, így változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. Kedd estig összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként akár kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Marad a déli áramlás felettünk, ezért jelentős lehűlés nem várható, de a tartósan csapadékos helyeken néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható zápor, zivatar. Néhol tartósabb eső sem kizárt. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük.  

 

null

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: szerdán egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött átmenetileg hűvösebb levegő érkezik fölénk. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet és többfelé várható újabb eső, zápor. A hét második felében csökken a csapadékhajlam, ismét melegszik az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás