Egy közelgő hidegfront előterében ma még meleg levegő áramlik fölénk, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a késő délutáni, esti óráktól nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.

A következő napokban már egy a hidegfront hatására kialakuló mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon hátoldalán hideg, sarkvidéki eredetű, előoldalán pedig enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. A két légtömeg felettünk keveredik egymással, ami kedvez a csapadékképződésnek. Hétfő estig több hullámban érkeznek majd az esők, záporok, összességében jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Megerősödik, majd egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi szél, így igen kellemetlen időre számíthatunk. A Balaton térségében, illetve a magasabb helyeken akár 100 km/h erősségű károkozó szélrohamok is előfordulhatnak.

Fokozatos lehűlés kezdődik, a jövő hét elején már többnyire 15 fok alatti nappali hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte folytatódik a változóan felhős, napos idő, majd a késő délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 16-19 fok között alakulnak.

null

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi szél többfelé viharos, helyenként orkán erejű lesz. A hajnali hőmérsékletek 7-9 fok között aliakulnak. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig folytatódik az erősen szeles, csapadékos idő, a hőmérsékletek végig az átlagos alatt alakulnak. Péntektől eltávolodik térségünkből a ciklon, megszűnik a tartós eső, helyi záporok, zivatarok azonban továbbra is előfordulhatnak. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már megközelíthetik az ilyenkor szokásosat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár