Ma egy ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, így átmenetileg változékonyabbra, esősre fordul az idő. Az esti órákig helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Holnapra azonban már szárazabb levegő érkezik fölénk, így felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az átmeneti kisebb lehűlés után ismét erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 20 fokot. 

Szombaton eleinte még folytatódik a nyugodt, meleg idő, majd egy közelgő újabb ciklon hatására ismét beborul az ég és a késő délutáni, esti óráktól tartós esőzés kezdődik.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: erősen felhős, vagy borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. 

szombat.jpg

Szombat: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd a délutáni, esti óráktól beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor, kezdetben esetleg zivatar. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövő hét közepéig egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így igen változékony, gyakran csapadékos idő várható. Összességében nagy mennyiségű eső is hullhat. Az északi szél napokon keresztül viharos lesz, emiatt meglehetősen kellemetlen időre számíthatunk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, csapadék, zápor, eső, időjárás