Szerdáig egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony idő várható. A ciklon előoldalán meleg, nedves, hátoldalán pedig hideg léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással ami kedvez a csapadékképződésnek. Ma még viszonylag hideg levegő tartózkodik felettünk, így az eső mellett havas eső, havazás is előfordulhat, helyenként átmeneti vékony, vizes hólepel is kialakulhat.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a kora délutáni maximum hőmérsékletek mindössze 2 fok körül alakulnak. 
Kedden és szerdán is folytatódik a változékony idő, a csapadékhullásban azonban hosszabb-rövidebb szünetek is lesznek. A magasban beáramló enyhébb levegő hatására már egyre inkább eső várható.

Megjegyzés: a ciklonból várható csapadék mennyisége és területi eloszlása ugyan bizonytalan, de valószínű, hogy jelentősebb csapadék csak kisebb körzetekben hullhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő (1).jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Eleinte néhol havas eső, hó is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A délutáni maximum hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A kora délutáni maximum hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön még folytatódik a változékony, csapadékra hajló idő, majd péntektől szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, helyenként már felszakadozhat a felhőzet. Szerdától fokozatos enyhülés kezdődik, a hétvégén már 10 fok körüli nappali hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, hideg, , fagy, időjárás