Tartós északkeleti áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. A következő napokban további lehűlésre, már-már kora téliesen hideg időre számíthatunk. Éjszakánként nagy területen várható fagy, míg napközben többnyire 5-8 fok közötti maximum hőmérsékletekre számíthatunk. Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a többnyire napos, száraz idő, legfeljebb kisebb körzetekben fordulhatnak elő felhős, vagy ködös időszakok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csak néhol fordulhatnak elő tartósan felhős időszakok. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni maximum hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, helyenként azonban -5 fok közeli minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé enyhül a levegő.

null

Vasárnap: napközben gyengén felhős, napos idő várható, tartósabb felhőzetnövekedés majd a délutáni, esti óráktól valószínű. A késő esti órákban néhol kisebb havas eső, hószállingózás sem kizárt. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, helyenként azonban -4,-5 fok is előfordulhat. A délutáni maximum hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így változékonyabbra fordul az idő. A ciklonból várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota még bizonytalan, de valószínűbb, hogy síkvidéken még nem lesz számottevő hóesés. Eleinte folytatódik a hideg idő, majd a hét közepén átmenetileg kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, időjárás, lehűlés, somogy megye