Jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Egy tőlünk északnyugatra megerősödő anticiklon áramlási rendszerében északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre hidegebb levegő érkezik fölénk.

A lehűlés több lépcsőben zajlik majd. Eleinte az átlagos köré, 10 fok közelébe hűl a levegő, majd a hétvégén további hőmérséklet csökkenésre, már-már kora téliesen hideg időre számíthatunk.

Éjszakánként egyre többfelé várható fagy és napközben sem lesz melegebb 5-8 foknál. A hideg levegő azonban egyelőre nem hoz magával nedvességet, így folytatódik a többnyire napos, száraz idő, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: nagyrészt napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé valószínű gyenge fagy. A délutáni órákra 9-11 fok közé enyhül a levegő.

null

Szombat: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét első napjaiban további lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 5 fok alatt alakulnak. Keddtől megnő az előrejelzés bizonytalansága. Dél felől egy mediterrán ciklon közelítheti meg hazánkat, ám az ebből várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota még meglehetősen bizonytalan. Egyes modellek szerint azonban a ciklon csapadékzónája határainkon kívül marad, így folytatódhat a száraz idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, lehűlés, kaposvár