A következőkben anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően napos, száraz idő köszönt be, legfeljebb szombaton növekedhet meg átmenetileg a felhőzet. Ma még folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű őszi idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 20 fok alatt alakulnak.

A következő napokban azonban délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén a déli tájakon már 25 fok közelébe melegedhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő, helyenként talaj menti fagy is előfordulhat. A délutáni maximum hőmérsékletek 20 fok körül alakulnak.

null

Szombat: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, átmeneti zápor azonban csak néhol fordulhat elő. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a lebegő, a magasabb értékeket a kevésbé felhős tájakon mérhetjük.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódik a kellemes "vénasszonyok nyara" jellegű idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, október, időjárás