A tegnap átvonult hidegfront mögött egyre szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Átmenetileg anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok néhány napig elkerülik térségünket. Hűvös levegő tölti ki a medencénket, így a legmagasabb nappali hőmérsékletek a sok napsütés ellenére is csupán 16-18 fok között alakulnak.

Holnap már egy közelgő hidegfront előoldali áramlásába kerülünk. A front előterében délire fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni maximum hőmérsékletek már 20 fok körül alakulnak.
Keddre megérkezik fölénk az újabb hidegfront, így ismét változékonyabbra fordul az idő. Átmenetileg megnövekszik a felhőzet, kisebb csapadék azonban csak néhol fordulhat elő. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul, de a szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől kellemes, "vénasszonyok nyara" jellegű időre számíthatunk. Az éjszakák ugyan hidegek lesznek, napközben azonban már kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás