A tegnap átvonult hidegfront mögött száraz, de továbbra is igen hűvös, sarkvidéki eredetű léghullámok érkeznek fölénk. Ma már a napsütésé lesz a főszerep, ennek ellenére azonban kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés. Az esti órákra nyugalomba jut a hűvös levegő, mérséklődik a szél, így holnap hajnalra erősen lehűl a levegő, a mélyebben fekvő helyeken gyenge fagy is előfordulhat.

A hét közepétől anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően napos, száraz időszak köszönt be. Az éjszakák továbbra is hidegek lesznek, napközben azonban már kellemes, 20 fok körüli hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan gomolyfelhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napos száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek tág határok között 0,+6 fok között alakulnak. Gyenge fagy elsősorban a mélyebben fekvő helyeken fordulhat elő. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: napos száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek tág határok között 0,+6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntekig kissé tovább melegszik az idő, majd a hétvégén egy újabb hidegfront éri el térségünket, így ismét visszaesik a hőmérséklet. A front azonban csak kevés csapadékot hoz magával, folytatódhat a nagyrészt napos, száraz idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, lehűlés, időjárás